- Reklama -novinky
FINANCIEMinisterstvo financií znížilo schodok rozpočtu na budúci rok

Ministerstvo financií znížilo schodok rozpočtu na budúci rok

Autor: Tiscali.cz | Dátum: 1. septembra 2021 10:40 2/2 nových

Aktualizované: Ministerstvo financií znížilo schodok rozpočtu na budúci rok
Vláda musí podľa rozpočtových pravidiel rozpočet schváliť a predložiť Snemovni do konca septembra (Ilustračné foto) | zdroj: Profimedia
Najnovšie
Bavlnené nákupné tašky a ekológie? Príliš spoločného toho nemajú

  1. 9. 2021
    Americká vláda odtajní dokumenty o 11. septembri
  2. 9. 2021
    Dohodnuté: Hokejisti z NHL sa vracajú na olympijské hry
  3. 9. 2021
    Hľadať podporu medzi voličmi môže byť smrteľné … a zbytočné
  4. 9. 2021
    Schodok štátneho rozpočtu na budúci rok by mal činiť 376,6 miliardy korún. Je to o 13,4 miliardy korún menej proti prvému návrhu z tohtoročného júna.

(AKTUALIZOVANÉ) Prvý podpredseda a šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura považuje za škandalózne, že schodok štátneho rozpočtu navrhnutý ministerstvom financií na budúci rok je vyšší, než koľko činil vlani. Rovnaký problém s návrhom má pirátsky poslanec Mikuláš Ferjenčík. Podľa podpredsedníčky STAN Věry Kovářová je schodok obrovský, hoci sa krízová situácia stabilizovala. Šéfka snemovne rozpočtového výboru Miloslava Vostrá má za pozitívne, že aspoň časť z predpokladaných navýšených príjmov je použitá na zníženie deficitu a navýšenie investícií. Politici to dnes oznámili na otázku ČTK a v tlačovej správe.

Vláda podľa Stanjury nemôže súčasnú situáciu zvádzať na Koronavirové pandémiu. „Na zlé hospodárenie upozorňujeme posledné štyri roky, v ktorých vláda trestuhodne premárnila hospodársky rast a miesto potrebných reforiem sypala peniaze do predvolebných darčekov,“ uviedol. Podľa straníckeho šéfa Petra Fialu nie sú problémom rozpočtu príjmy, ale výdavky. „Usporiť sa dá v rade desiatok miliárd korún zrušením dotácií veľkým firmám, obmedzením neinvestičných výdavkov či znižovaním byrokracie,“ poznamenal.

„Je to posun správnym smerom, avšak plánovaný deficit na rok 2022 je stále vyššie, než bol deficit za covidový rok 2020, čo je jednoznačne hanba vlády,“ napísal ČTK Ferjenčík.

ministerka financií Alena Schillerová
Moodys varuje Česko. Vláda nemá scenár, ako skrotiť štátne dlhy

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a predseda ľudovcov Marian Jurečka sa zhodli na tom, že rozpočet je zostavený v duchu „po nás potopa“. Vláda sa podľa Pekařov Adamová nezaoberá tým, ako sa postaví k najrýchlejšiemu tempe zadlžovaniu v histórii ČR. „Vláda nehľadá inšpiráciu v Nemecku, ktoré svoj finančný plán pripravuje s výhľadom na návrat k vyrovnaným rozpočtom, ale skôr v gréckej ceste,“ uviedla.

„S ohľadom na rast našej ekonomiky, odoznievajúce covid-19 je taký deficit ukážkou vlády v štýle po nás potopa! Žiadny dobrý a rozumný hospodár predsa nechce žiť dlhodobo na dlh, na rozdiel od tejto vlády, „napísal Jurečka.

Podľa predsedu hnutia SPD Tomia Okamuru vláda Andreja Babiša neúmerne zadlžujú krajine. „Úspory vo zbytných výdavkoch vidíme najmä v platbách solárnom baronům, neziskovkám s politickým programom, v predražených armádnych nákupoch, v zlučovaní agend jednotlivých ministerstiev a tiež vo výške výdavkov určených pre zahraničné a rozvojovú pomoc,“ povedal ČTK.

Navrhnutý deficit je podľa Kovářová obrovský, hoci sa krízová situácia stabilizovala a na budúci rok sú vďaka plošnému očkovaniu proti covidu-19 scenára pozitívnejší. „Schodok nemožno akceptovať. Väčšina výdavkov je mandatórnych mimo postcovidovou podporu a úpravy v poriadku miliárd sú len kozmetické. Pôjde o prehĺbenie zadlžovanie krajiny na úkor ďalších generácií, „napísala.

Podľa Vostro je pozitívne, že aspoň časť z predpokladaných navýšených príjmov je použitá na zníženie deficitu a navýšenie investícií. „Čo sa týka postoja KSČM, ten bude záležať aj na tom, v akej podobe nakoniec bude návrh štátneho rozpočtu na rok 2022 predložený novoustanovené Poslaneckej snemovni po voľbách,“ uviedla.

(10:40, pôvodná správa) Príjmy ministerstvo financií v novom návrhu zvýšilo proti júnové verzii o 57,6 miliardy na 1543,3 miliardy korún a výdavky o 44,2 miliardy korún na 1919,9 miliardy korún. Informovalo o tom dnes ministerstvo financií.

„Prioritami rozpočtu sú okrem úspor na prevádzke štátu najmä investície v absolútne rekordnej výške očakávaných 218 miliárd, rast dôchodkov o 797 Sk, zachovanie nižšieho patnáctiprocentního zdanenie zamestnancov, opätovné zvýšenie zľavy na daňovníka o 3000 Sk alebo historicky najvyšší podpora vedy a výskumu,“ uviedla ministerka financií Alena Schillerová. Peniaze navyše podľa nej získa napríklad aj ministerstvo obrany. „So stovkami úradníkov sa naopak rozlúčime, a to napríklad v rezorte financií, ktorý opustí 200 zamestnancov, alebo kapitole ČSÚ, ktorú opustí 187 pracovníkov súvisiacich s projektom sčítanie,“ dodala ministerka.

Materiál nepočíta s rastom objemu platov štátnych zamestnancov. „V situácii, keď je stále plat vo verejnej sfére vyššie ako v súkromnej, nie je plošné zvyšovanie na mieste, naopak sa musíme sústrediť na racionalizáciu agend a dobré zaplatenie kvalitných a výkonných úradníkov. Zároveň platí, že pozitívne efekty zníženie zdanenia práce

Naše weby

Nejnovější články

- Reklama -PR články News paper

Ostatní právě čtou

Další články autora

- Reklama -Newspaper